Uchroń się przed cukrzycą! Radzi dietetyk Daria Buczyńska-Nowacka Wrocław.

 

Cukrzyca typy 2 obecnie jest określana jako epidemią XXI wieku ilość osób chorych rośnie z roku na rok dla tego tak ważna jest prewencja i edukacja jak zapobiegać u siebie i u swoich dzieci tej dietozależnej chorobie przewlekłej .

„Najnowsze badania przeprowadzone na wielkiej próbie i opublikowane w „New England Journal of Medicine” potwierdziły, że ochrona przed czynnikami ryzyka za pomocą leków nie tylko może być nieskuteczna w zapobieganiu chorobom serca, cukrzycy i śmierci, lecz także może nam zaszkodzić, ignorując przyczyny leżące u podłoża tych chorób. Choroby przewlekłe nie powstają na skutek niedoboru lekarstwa”.

 

 

Zgodnie z definicją WHO cukrzyca (łac. Diabetes mellitus) jest chorobą metaboliczną o wieloczynnikowej etiologii. Źródłem problemów w cukrzycy jest przewlekła hiperglikemia, czyli podwyższony poziom cukru we krwi oraz zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, lipidowej i białkowej. Wynikają one z niedostatecznego uwalniania insuliny i/lub niedostatecznego efektu jej działania.

W Europie na cukrzycę zapada 2–5% populacji powyżej 15 roku życia. W Polsce chorych jest blisko 2 mln, a 4 mln żyje z objawami wskazującymi na podwyższone ryzyko zachorowania w najbliżej przyszłości. Szacuje się, że około 40% chorych w Polsce nie jest świadomych swojej choroby! z powodu cukrzycy w Polsce umiera każdego roku aż 13 osób na każde na każde 100 000 mieszkańców. Zatrważające.

Problem z niewyrównaną glikemią i zaburzenia gospodarki węglowodanowej i to nie tylko cukrzyca typu 2 to również : insulinooporność, zespół metaboliczny, zespół X, otyłość, stan przedcukrzycowy, . Niektóre z tych schorzeń różnią się stopniem zaawansowania, ale wszystkie są jedną z głównych przyczyn :

• chorób serca: udaru mózgu , miażdżycy , zawału będące główną przyczyną zgonów osób chorujących na cukrzycę

• niepłodności,

• zespołu stopy cukrzycowej

• otępienia,

• wzrostu ryzyka zachorowania na raka, chorobę Alzheimera i depresję.

• przedwczesnej śmierci ludzi na całym świeci

• retinopatii

• niewydolność nerek

• inwalidztwa

• zmian skórnych : infekcje skóry, owrzodzenia , rogowacenie ciemne, rumieniec cukrzycowy

 

 

Co jest przyczyną chorób metabolicznych?

  • niemal całkowicie jest wywołana przez czynniki środowiskowe czyli nasz: styl życia: zmniejszenie aktywności fizycznej, życie „w biegu „ , brak snu , chroniczny stres , nieprawidłowe nawyki żywieniowe , jedzenie nie regularne ,
  • nadmiar spożywanego alkoholu
  • nadmiar płynnych kalorii z soków , gazowanych napoi
  • mała świadomości i edukacja żywieniowa 

 

FAKT : Predyspozycje genetyczne w bardzo małym stopniu determinują nasze szanse na zachorowanie to, że geny odziedziczone po rodzicach czy dziadkach mogą Was uplasować w grupie podwyższonego ryzyka, to niekoniecznie oznacza, że musicie zachorować na cukrzycę Co oznacza, że niemal w stu procentach można jej zapobiegać i ją leczyć. To tylko zależy od nas samych jakie życie wybieramy .

 

Pamiętaj: choć cukrzyca kojarzy nam się z tylko z osobami otyłymi , to także ci, którzy nie mają nadwagi, mogą cierpieć na tę chorobę !!

 

Najbardziej niepokojący jest fakt, że tą epidemią są coraz bardziej zagrożone dzieci. Obecnie na całym świecie rośnie pierwsze pokolenie, które jest bardziej chore i umrze w młodszym wieku niż ich rodzice. Obecnie spotykamy już ośmiolatków z cukrzycą, piętnastolatków z wylewami i dwudziestopięciolatków, którzy wymagają wszczepienia bajpasów wieńcowych.

 

Objawy cukrzycy typu 2 :

• Ciągłe zmęczenie i senność - te objawy często mogą być połączone z ogólną depresją i niechęcią do działania.

• Zwiększone pragnienie, połączone z częstym oddawaniem moczu - nawet do 2-3 razy więcej moczu niż osoba zdrowa. Pragnienie może osiągać poziom, przy którym występuje suchość w ustach czasem utrudniająca spożywanie pokarmów.

• Objawy skórne - takie jak zapalenia śluzówki, jamy ustnej i narządów płciowych. Należy tu wymienić trudno leczące się ropniaki przyzębne, i zakażenia drożdżakowe jamy ustnej, a w przypadku narządów płciowych – świąd pochwy lub członka. W przypadku cukrzycowych objawów skórnych często występują też czyraki, grzybica paznokci, wykwity oraz wypadanie włosów.

• Bóle głowy.

• Pogorszenie zdolności widzenia.

• Objawy neurologiczne - mrowienie i drętwienie kończyn, kurcze łydek w nocy, osłabione czucie lub brak czucia w skórze, niedowłady mięśni. • Zwiększony apetyt bez przybierania na wadze.

• Wolniejsze gojenie się ran. Objawem zaawansowanej cukrzycy jest zapach acetonu z ust, a w bardzo zaawansowanych stadiach - utrata przytomności (śpiączka cukrzycowa Wczesne rozpoznanie cukrzycy umożliwia działanie już w początkowych etapach jej rozwoju i często pozwala na zapobieganie wielu niepożądanym powikłaniom. Od czego zacząć : główne zasady : 

 

DIAGNOSTYKA: trzeba wykonać badania kontrolujące nasz stan metaboliczny.

Wczesne rozpoznanie cukrzycy umożliwia działanie już w początkowych etapach jej rozwoju i często pozwala na zapobieganie wielu niepożądanym powikłaniom.

• konsultcja wyników z lekarzem (dobranie farmakologii jak jest potrzeba )

• zasięgniecie porady dietetyka: stworzenie indywidualnego plany żywieniowego uwzględniającego aktualny stan zdrowia

 

TU PRZESTRZEGAM : BEZ BADAŃ NIE STOSUJEMY ŻADNEJ DIETY NA WŁASNĄ RĘKĘ , BEZ KONSULTACJI LEKARSKIEJ / DIETETYCZNEJ NIE STOSUJEMY ŻADNEJ DIET REDUKCYJNYCH, ELIMINACYJNYCH !!!

 

Tylko synergiczne działania : leki / suplementy + dieta + zmiana stylu życia dają wymierne i długotrwałe rezultaty. zahamują postępowania choroby

• UŚWIADOMIENIE SOBIE ŻE PRZY CHOROBACH CYWILIZACYJNYCH POKARM TO RÓWNIEŻ NASZE LEKARSTWO I NIE MOŻNA TEGO BAGATELIZOWAĆ

• WPROWADZENIE PROSTYCH ZASAD :

  1. JEŚĆ REGULARNIE O STAŁYCH DLA NAS PORACH
  2. JEŚĆ NIE WIĘCEJ NIŻ 5 POSIŁKÓW I NIE MNIEJ NIŻ 3 JEŚĆ WOLNO , SPOKOJNIE I ŻUĆ DŁUGO
  3. WSZYSTKIE POSIŁKI PIĆ PRZYNAJMNIEJ 2,5 LITRA DZIENNIE
  4. ZACZĄĆ SIĘ RUSZAĆ

 

 

Dieta może być jedynym czynnikiem wpływającym na regulację poziomu cukru we krwi lub też wspomagać leczenie doustnymi lekami przeciwcukrzycowymi, czy insuliną. Co możesz uzyskać dzięki STAŁYM zmianom nawyków żywieniowych ?

  • ustabilizować jak również obniżyć poziom cukru we krwi NA STAŁE lipidów jak również ciśnienie krwi ,
  • zmniejszyć dawki leków i nie doprowadzenie do STOSOWANIA KOLEJNYCH
  • zminimalizujemy ryzyko powikłań.
  • ustabilizowanie masy ciała

 

Przytycie o zaledwie 5 do 7 kilogramów podwaja ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, natomiast przybranie na wadze od 8 do 11 kilogramów potraja to ryzyko • uchronienie dzieci przed powtórzeniem naszych błędów.

 

Jaka więc powinna być dieta?

- Indywidualna :

1. Dieta chorego na cukrzycę powinna być dobrana indywidualnie dla każdego chorego przez lekarza

2. prowadzącego oraz dietetyka i zawierać odpowiednią wartość energetyczną oraz odżywczą.

3. Należy pamiętać, że zarówno nadmiar, jak i niedobór pożywienia jest niewskazany i może być przyczyną różnych powikłań.

- Pełnowartościowa i różnorodna

- Dieta powinna dostarczać wszystkie składniki odżywcze (węglowodany, białka, tłuszcze, błonnik pokarmowy, składniki mineralne i witaminy) w odpowiednich ilościach i proporcjach. • z niskim indeksem glikemicznym • redukcyjna jeżeli jest potrzebna

Redukcja masy ciała powinna być odpowiednio rozłożona w czasie.

Nie należy stosować diet głodowych. W ciągu tygodnia nie powinno się chudnąć więcej niż 0,5 – 1 kg.

  • bazująca na węglowodanach wolno wchłanialnych ( cukrach złożonych )
  • źródłem węglowodanów złożonych są: kasze, ryż, płatki zbożowe, pieczywo, makarony, mąka,
  • ziemniaki, suche nasiona roślin strączkowych).
  • Skrobia w przewodzie pokarmowym ulega stopniowemu trawieniu i jest rozkładana do cząsteczek glukozy. Trawienie i wchłanianie skrobi następuje powoli, co zapobiega niekorzystnym wahaniom
  • poziomu glukozy we krwi.
  • bogata w błonnik:
  • ma szczególne znaczenie w diecie osób chorych na cukrzycę (spowalnia wchłanianie cukrów, dzięki czemu zapobiega dużym wahaniom poziomu glukozy we krwi, ma również wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi).
  • Występuje on w produktach takich jak: otręby i płatki owsiane, suche nasiona roślin strączkowych, marchew, dynia, brokuły, kapusta, jabłka, owoce cytrusowe (szczególnie polecane grejpfruty).
  • Ze zwiększoną zawartością białka może przyczynić się do szybszego zmniejszenia masy ciała i poprawy wyrównania glikemii. Nie należy go jednak jeść w nadmiarze.
  • granicz owoce: owoców nie należy jeść bez ograniczeń (1-2 garści dziennie).

 

 

Źródła:

Neal D. Barnard. „Pokonaj cukrzycę z doktorem Barnardem”

Mark Hyman. „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

http://cukrzyca2025.pl

https://www.nona-polska.pl/terapie-naturalne-2/zdrowie/cukrzyca-–-podstepny-zabojca

„Haffner S.M., et al. Mortality from coronary heart disease in subjects with type 2 diabetes and in nondiabetic subjects with and without prior myocardial infarction. N Engl J Med. 1998; 339: 229–234.

„The NAVIGATOR Study Group. Effect of nateglinide on the incidence of diabetes and cardiovascular events. N Engl J Med. 2010. Apr 22; 362(16): 1463–1476.”

The ACCORD Study Group. Effects of combination lipid therapy in type 2 diabetes mellitus. N Engl J Med. 2010. Apr 29; 362 (17): 1563–1574.”

POWRÓT

©Copyright 2016 - Nowacki Chiropraktyka. All rights reserved. Realizacja: 3motion strony www wrocław