W okresie zimowym kiedy rozpoczyna się okres grzewczy wszyscy dookoła przestrzegają nas przed smogiem.
Alarmująco wysokie stężenie metali ciężkich w powietrzu, którym oddychamy, nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Ołów i inne niebezpieczne pierwiastki przedostają się z płuc do krwi, z którą mogą przemieszczać się po całym organizmie. Jak można chronić się przed negatywnymi skutkami smogu? Stosować oczyszczacze powietrza, maski antysmogowe, ograniczyć przebywania na powietrzu na tyle, na ile jest to możliwe. Warto również wprowadzić dietę bogatą w antyoksydanty i produkty w spożywcze, które łagodzą objawy zatrucia ołowiem i wspomagają nasz układ odpornościowy.
CYNK. Łagodzi objawy stresu oksydacyjnego wywołanego przez kontakt z ołowiem.
SELEN. Badanie przeprowadzone na myszach wykazało, że selen chroni mózg, płuca, wątrobę, nerki i krew przed zatruciem ołowiem.
WITAMINA C. U szczurów wystawionych na kontakt z ołowiem kwas askorbinowy zmniejszył negatywny wpływ tego pierwiastka na wątrobę, nerki i mózg.
WITAMINA B1. Obniża poziom stężenia ołowiu w wątrobie, nerkach, kościach i krwi.
WITAMINA E. Brytyjscy uczeni przekonują, że owoce i warzywa, które zawierają dużą ilość witaminy E, chronią płuca przed szkodliwym wpływem smogu.
CZOSNEK. Wyciąg z czosnku łagodzi objawy zatrucia ołowiem w przypadku komórek nerwowych, nerek, wątroby i krwi (badanie na szczurach).
ZIELONA HERBATA. Katechiny zawarte w zielonej herbacie chronią organizm przed zgubnymi skutkami zatrucia ołowiem.
ŻEŃ-SZEŃ I LUKRECJA. Udowodniono, że te rośliny chronią organizm przed skutkami zatrucia ołowiem. Lukrecja jest bardzo silnym ziołem więc przed użyciem jej warto zapoznać się z jej stosowaniem i przeciwwskazaniami. (1)
NATURALNE ŹRÓDŁA SELENU
Produkty zawierające duże ilości białka zazwyczaj charakteryzują się dużą zawartością selenu. w szczególności bogate w selen są: podroby (nerki) , mięso , ryby, owoce morza, mleko i przetwory, drożdże, pieczywo razowe . warzywa i owoce zawierają na ogół mniejsze ilości selenu, wyjątek stanowią czosnek, suche nasiona roślin strączkowych, orzechy brazylijskie, grzyby.
NATURALNE ŹRÓDŁA CYNKU
Głównym źródłem cynku jest również żywność pochodzenia zwierzęcego - mięso, jaja, wątroba, ryby, ostrygi. Roślinne źródła cynku to: nasiona dyni, słonecznika, otręby pszenne, kiełki pszenicy, a także cebula i czosnek.
NATURALNE ŹRÓDŁA WITAMINY B1
Jednym z najbogatszych źródeł witaminy B1 (tiaminy) jest wieprzowina w szczególności schab i polędwica, podroby, orzechy pistacjowe i arachidowe. Ponadto witaminę B1 zawierają kasza manna, pieczywo żytnie, por, kalafior, mandarynki, banany, fasola (sucha), kasza gryczana, ryż brązowy, ziemniaki, płatki owsiane, otręby zbożowe, drożdże piwnem, pestki słonecznika.
NATURALNE ŹRÓDŁA WITAMINY E
Oliwa z oliwek, awokado, olej słonecznikowym, kiełki pszenicy, produkty pełnoziarniste, migdały, orzechy laskowe, jajka, mleko, warzywa zielone (brukselka, kapusta, szpinak).
MOJE ZASADY I ZALECENIA.
- 2 razy dziennie pijemy herbatę zieloną lub żeń szeń
- raz w tygodniu jemy podroby (nasza naturalna multiwitamina)
- wymieniamy chleb pszenny na żytni 100% na zakwasie
- do potraw starajmy się regularnie dodawać natkę pietruszki, kiełki i cebulę, czosnek (warto pamietać, że świeży czosnek w większych ilościach nie jest wskazany dla osób borykających się z niedociśnieniem)
- regularnie przegryzajmy wcześniej namoczone orzechy i nasiona (ok. 2 garści dziennie); pamiętajmy o różnorodności i rotacji orzechów i nasion
- pijmy regularnie sok z aronii, sok z aceroli, herbatę zieloną czy żeń szeń
- wzbogaćmy naszą dietę o zielone niestrączkowe warzywa, pokarmy bogate w antyoksydanty i flawonoidy i zdrowe tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone.
PRZYKŁADOWA DIETA "ANTYSMOGOWA"- bogata w antyoksydanty i flawonoidy.
1 dzień.
Po wstaniu: ciepła woda z cytryną i imbirem + kurkuma Śniadanie: płatki owsiane + otręby + nasiona słonecznika + cynamon + mleko kokosowe + drożdże + garść jagód mrożonych
- herbata zielona godzinę po śniadaniu
II śniadanie: koktajl z pietruszką: 1/2 awokado + 1 łyżeczka oleju z dyni + 1 banan + garść pietruszki + woda lub mleko ( wedle uznania )
- szklanka soku z aceroli
Obiad: wątróbka + warzywa posypane natką pietruszki
- godzinę po obiedzie: zielona herbata
Kolacja: zupa krem z kalafiora z imbirem + 2 kromki chleba żytniego na zakwasie.
2 dzień.
Po wstaniu: ciepła woda z cytryną i imbirem + cynamon Śniadanie: płatki jaglane + otręby+ nasiona dyni + lukrecja + mleko ryżowe + mrożone maliny
- herbata z żeń szenia godzinę po śniadaniu
II śniadanie : koktajl z pietruszką : garść szpinaku + 1 łyżeczka siemienia lnianego + 1 banan + mandarynka+ garść pietruszka + woda lub mleko (wedle uznania)
- szklanka soku z aceroli
Obiad: zupa fasolowa + sałatka zielona z indykiem polana oliwą z oliwek
- herbata z żeń szenia godzinę po objedzie
Kolacja: potrawka warzywna z ciecierzycy (pamietajmy o jej wcześniejszym namoczeniu)
3 dzień.
Po wstaniu: ciepła woda z cytryną i imbirem + cynamon Śniadanie: jajecznica z awokado + sałatka ze szpinaku
- herbata zielona godzinę po śniadaniu
II śniadanie: kanapka z chleba żytniego z pastą z buraka na sałacie + mus z owoców (jagody + maliny mrożone zmiksowane z 1 łyżeczką siemienia lnianego i mleko wedle uznania )
- szklanka soku z aceroli
Obiad: pieczeń lub ryba + warzywa grillowane + sałatka z kiszonej kapusty
- godzinę po obiedzie: zielona herbata
Kolacja: zupa z dyni + sałatka zielona
Źródła:
(1) i https://www.facebook.com/HolisticHealthPolska/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303853/ Książka: „żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu”
Warto odwiedzić : http://polskialarmsmogowy.pl/polski-alarm-smogowy,zdrowie.html?gclid=CNDnrvuCydECFVfcGQodCYkFpw